Kwaliteit en certificering Werken bij Heating Group Contact nl

Efficiënte verwarming in de industrie met cast heaters | Cast Heaters

Cast heaters, ook wel seal gas heater of proces heaters genoemd zijn een veilige en geïntegreerde verwarmingsoplossing bij het verwarmen van een gasproces. De cast heater is in de eerste plaats ontwikkeld als een seal gas heater waarvan een hoge werkdruk gecombineerd is met een laag debiet. Dankzij de indirecte verwarming en de nauwkeurige temperatuurregelaar van de cast heater wordt er een optimaal verwarmingsproces gegarandeerd.

Hoe werken cast heaters?

Cast heaters zijn proces verwarmers die via een indirecte weg verwarmen. Dankzij de indirecte manier van verwarmen staan de verwarmingselementen niet direct in contact met het medium waardoor de cast heater zeer geschikt is om te gebruiken voor verwarming in toepassingen waarbij agressieve en corrosieve vloeistoffen verwarmd dienen te worden.

Verder zijn de cast heaters dankzij de indirecte manier van verwarmen en de kleine inhoud in
staat om tot een hoge druk ingezet te worden. Het verwarmen van gassen met behulp van cast heaters
voorkomt oververhitting van de elektrische verwarmingselementen.

De spiraalvormige spoel en de verwarmingselementen zijn gegoten in een aluminium
blok, deze dient als warmteoverdracht medium tussen de verwarmingselementen en
de gespiraliseerde transportbuis (coil). De gebruikte vloeistof stroomt door de transportbuis en
wordt verwarmd tot een gecontroleerd instelpunt. De aluminium massa houdt de
warmte nauwkeurig en consistent vast, en dit zorgt voor een optimale controle
van het temperatuurniveau.

Deze efficiënte warmtegeleiding zorgt tevens voor een verlengde levensduur van de ingebedde verwarmingselementen. Om warmteverlies zoveel mogelijk te voorkomen is het aluminium blok thermisch geïsoleerd en gevat in een metalen beschermomhulsel.

De toepassingsmogelijkheden van cast heaters

Cast heaters kunnen zoals eerder vermeld in meerdere soorten toepassingsgebieden ingezet worden.

Allereerst worden cast heaters vaak ingezet als seal gas heaters. Seal gas heaters worden gebruikt in compressorstations van pijpleidingen, procescompressoren en overal waar de gascompressieapparatuur met de droge gasafdichtingen werkt. De cast heaters zijn voornamelijk geschikt voor deze toepassing aangezien ze in staat zijn om op een hoge druk operationeel te zijn, wat ook nodig is bij een compressorstation.

Verder wordt een cast heater zoals eerder vermeld ook veel ingezet bij het verwarmen van agressieve gassen zoals O2-, Ar-, N2-,CO- & CO2-gassen en bij corrosieve vloeistoffen zoals perslucht, stoom, oververhit water en melisse. Dankzij de indirecte verwarmingsmethode van de cast heaters zijn de heaters in staat om optimaal te kunnen functioneren binnen de eerdergenoemde toepassingsgebieden.

Een cast heater is daarnaast ook geschikt voor processen waarin hoge procesdrukken een rol spelen en blijft dus onaangetast gedurende het gehele proces.

Wat is de toegevoegde waarde van cast heaters?

Zoals eerder besproken zijn cast heaters inzetbaar bij vele toepassingen. Echter zijn er naast de vele toepassingsmogelijkheden ook diverse voordelen aan het gebruiken van cast heaters die de toegevoegde waarde van cast heaters bewijzen. Dit zijn de volgende punten;

  • Kosten efficiëntie, dankzij de efficiënte warmtegeleiding wordt de levensduur van de ingebedde verwarmingselementen verlengt, waardoor de gegoten verwarmer  een langere garantie en levensduur heeft.
  • Indirecte verwarming, de indirecte verwarming brengt meerdere voordelen met zich mee en zorgt ervoor dat agressieve en corrosieve vloeistoffen op zo’n veilig mogelijke manier verwarmd kunnen worden, en tevens kan er ook tot een hogere druk verwarmd worden.
  • Nauwkeurige temperatuurregeling, de verwarmde vloeistof komt nooit in contact met de verwarmingselementen zelf, de verwarmde vloeistof komt uiteindelijk uit bij een aluminium massa die in staat is om de warmte nauwkeurig en consistent vast te houden wat zorgt voor een optimale controle van het temperatuurniveau.
  • Competent voor hoge procesdrukken, de indirecte manier van verwarmen zorgt ervoor dat de toepassing tot een hoge druk toegepast kan worden.
  • Compact formaat, hierbij wordt er een kleinere ecologische voetafdruk gegarandeerd doordat er niet meer materialen worden gebruikt dan dat er minimaal nodig is.
  • Fijn voor onderhoud, aangezien de process heaters niet vaak schoongemaakt hoeven te worden
  • Gevaarlijk gebied gecertificeerd volgens Atex of CSA met temperatuurklassen T6 – T1, gasgroep Exd IIB of IIC. Hierdoor zijn de cast heaters ook als seal gas heaters toepasbaar.

Conclusie

In conclusie, cast heaters zijn een uiterst efficiënte en veelzijdige oplossing voor industriële verwarmingsbehoeften. Door hun unieke ontwerp en indirecte verwarmingsmethode zijn ze ideaal voor het verwarmen van agressieve en corrosieve media, evenals voor toepassingen met hoge drukken.

De voordelen van cast heaters, zoals kosten-efficiëntie, nauwkeurige temperatuurregeling, een compact formaat en onderhoudsgemak, maken ze een waardevolle keuze voor diverse industrieën. Bovendien voldoen ze aan strenge veiligheidsnormen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in gevaarlijke omgevingen. Kortom, cast heaters bieden een optimale combinatie van prestatie, betrouwbaarheid en veiligheid voor industriële verwarmingstoepassingen.