Kwaliteit en certificering Werken bij Heating Group Contact nl de

Heat tracing

Heating Group is in Nederland dé specialist op het gebied van elektrische heat tracing. Wij vertellen u graag alles over wat heat tracing is, hoe heat tracing lint wordt toegepast en wat we hierin voor u kunnen betekenen.

Technisch advies?

Wat is heat tracing?

Heat tracing zorgt ervoor dat de inhoud van leidingen, (opslag)tanks, pompen en instrumenten vorstvrij gehouden wordt, of dat deze op de gewenste temperatuur blijft of gebracht wordt. Dit is vaak het geval bij waterleidingen maar heat tracing wordt in veel meer bedrijfsprocessen toegepast. Dit doen we door verwarmingskabels (ook wel verwarmingslint of tracing lint genoemd) aan te brengen. Met behulp van een thermostaat wordt het verwarmingsproces efficiënt geregeld waardoor er nooit meer energie verbruikt wordt dan noodzakelijk voor het proces. In vergelijking met alternatieve oplossingen is elektrische heat tracing niet alleen nauwkeurig maar ook nagenoeg onderhoudsvrij.

Welke soorten verwarmingskabels zijn er?

Heating Group heat tracing kabels zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Niet elk type kabel kan voor elke toepassing gebruikt worden. Wij geven hier graag advies in.

Parallel zelflimiterende heat tracing kabel

De zelflimiterende verwarmingskabel past door zijn semi geleidende zelflimiterende kern zijn vermogen aan de warmte aan. Dit houdt in dat wanneer de temperatuur van de leiding stijgt, het afgegeven vermogen van de kabel daalt en wanneer de temperatuur daalt, het afgegeven vermogen stijgt. Hierdoor kan de kabel nooit oververhit raken, zelfs niet als de kabel zichzelf kruist. De zelflimiterende verwarmingskabel is op elke lengte af te knippen. De maximale temperatuur is 250°C. Deze kabel wordt toegepast voor vorstbeveiliging en procesverwarming.

Voordelen

 • Mag op elk punt afgeknipt worden en daardoor makkelijke op locatie op maat te maken.
 • Limiteert zich zelf en kan daarvoor niet doorbranden door zijn eigen werking.
 • Beschikbaar voor atex omgeving

Parallel constant vermogen heat tracing kabel

De constant vermogen verwarmingskabel geeft een vast vermogen af. Omdat het afgegeven vermogen onveranderd blijft is het belangrijk dat de kabel zichzelf niet kruist. Daardoor zou de kabel immers oververhit kunnen raken. Daarnaast adviseert Heating Group International deze kabels thermostatisch te regelen. Door de onafhankelijke groepen in de verwarmingskabel kan de kabel niet op elk punt worden afgeknipt. Heating Group International heeft constant vermogen verwarmingskabels in het assortiment tot een maximale temperatuur van 500°C. De kabels worden toegepast voor vorstbeveiliging en procesverwarming.

Voordelen

 • Hoge vermogensafgifte bij hogere temperaturen.
 • Mag op elk punt afgeknipt worden en daardoor makkelijke op locatie op maat te maken.
 • Geschikt voor atex omgeving

Serie heat tracing kabel

De serie verwarmingskabel wordt op maat gemaakt en geeft een vast vermogen af. Voordeel van de serie verwarmingskabels is dat lange lengtes mogelijk zijn. Daarnaast kunnen er temperaturen behaalt worden tot 180°C. De serie verwarmingskabel wordt vooral in de industrie toegepast voor procesverwarming.

Voordelen

 • Lange circuits lengtes
 • Hoge vermogensafgifte bij hogere temperaturen.

Mineraal geïsoleerde heat tracing kabel

De mineraal geïsoleerde verwarmingskabel (MI kabel) is een hoge temperatuur kabel met metalen mantels. De MI kabel heeft een maximale temperatuur van 600°C. Heating Group International levert MI kabels met mantels van koper, koper-nikkel en van roestvast staal.

De producten van Heating Group International op het gebied van elektrische heat tracing zijn vrijwel allemaal voorzien van de ATEX / IECEx certificering. Dit betekent dat de producten toegepast mogen worden in een explosiegevaarlijke omgeving.

Voordelen

 • Geschikt voor hoge temperaturen
 • Lange circuitlengtes
 • Hoge vermogensafgifte bij hogere temperaturen.
 • Geschikt voor atex omgeving

De voordelen van Heating Group


1

Voordelige prijzen

Doordat we een heat tracing kabel hebben ontwikkeld met een hoog vermogen van 35W per m2, kunnen we kosten laag houden.

2

Wij regelen alles

Wij regelen alles voor je en hebben veel kennis en ervaring waardoor we het proces soepel laten verlopen; van berekening tot montage en onderhoud.

3

Ervaren team

Ons team heeft enorm veel kennis over heat tracing. We hebben veel ervaring in alle takken van de industrie; van levensmiddelen tot petrochemie.

4

Snellere montage

Doordat we bij Heating Group werken met eigen personeel en heat tracing kabels zijn we vaak meer dan 25% sneller dan onze concurrenten.


Adviseur Heat tracing

Meer informatie over heat tracing?


Technisch advies Vraag om informatie

Waarvoor wordt heat tracing lint veel gebruikt?

 

Heat tracing lint voor vorstbeveiliging

Een veelgebruikte toepassing van heat tracing is het vorstvrij houden van onder andere leidingen. Vorst kan grote schade met zich meebrengen wanneer leidingen stukvriezen. Zo kan er flinke waterschade ontstaan en kunnen bedrijfsprocessen stil komen te liggen. Wanneer heat tracing correct toegepast wordt, is de leiding of de sprinkler gegarandeerd vorstvrij. Door middel van een slimme regeling verbruikt de tracing enkel de noodzakelijke energie. Wanneer de temperatuur boven een vooraf ingestelde waarde komt, regelt de kabel zichzelf in vermogen terug. In sommige gevallen gelden er speciale eisen. Dit is onder andere het geval bij de vorstbescherming van brandbeveiligingsinstallaties. De specialisten van Heating Group adviseren je graag over de mogelijkheden.

Heat tracing lint voor procesverwarming

Bij veel industriële processen is de temperatuurregeling cruciaal. Onder andere in de voedingsmiddelenindustrie, bij olieraffinaderijen en in de petrochemie is dit vaak het geval. Naast het op temperatuur houden van volledige leidingen en tanks is heat tracing ook uitermate geschikt voor het compenseren van warmteverliezen of ongewenste afkoelingen in procescomponenten.
In de procesindustrie is heat tracing altijd maatwerk. De specialisten van Heating Group adviseren, ontwerpen en monteren de gewenste heat tracing voor een optimale werking.
Daarnaast kijken ze ook naar mogelijkheden om de processen mogelijk verder te optimaliseren. Zo ben je altijd verzekerd van de beste oplossing.