Kwaliteit en certificering Werken bij Heating Group Contact nl hu en de

Vorstbescherming van dakgoot

Vorstbescherming van dakgoot

In de winterperiode kunnen huishoudens en bedrijven te maken krijgen met lekkages. De oorzaken zijn veelal sneeuw die opvriest en snelle dooi. Hieronder zullen we beide oorzaken verder toelichten.

Het ontstaan van lekkages

Wanneer het sneeuwt vult de dakgoot zich langzaam. Als de sneeuw aanhoudt drukt de nieuwe laag sneeuw steeds de oude aan waardoor deze steeds compacter wordt. Wanneer de dooi inzet kan de gesmolten sneeuw niet weg omdat er een ijslaag gevormd is onder de sneeuw. Hierdoor bestaat er een grote kans op beschadigingen aan daken en goten en op lekkages. Aanhoudende sneeuw zien we gelukkig niet heel vaak meer in Nederland.

Het probleem met smeltwater

Wat vaker voorkomt is dat na een vorstperiode of sneeuwval de temperatuur ineens snel oploopt. Hierdoor zullen sneeuw en ijs op het dak en in de dakgoot snel smelten waardoor er ineens heel veel water afgevoerd moet worden. Dakgoten en daken zijn veelal niet berekend op de afvoer van deze grote hoeveelheden (smelt)water. Water dat niet via de reguliere weg afgevoerd kan worden zal dan zijn eigen weg zoeken wat vaak leidt tot lekkages of vochtschade.

Het voorkomen van lekkages

Om lekkages en schade aan daken en dakgoten door sneeuwval te voorkomen kan men na sneeuwval de sneeuw van daken en uit de goten verwijderen. Uiteraard dient men hier de nodige veiligheidsmaatregelen voor te nemen! De schadelijke gevolgen door vorst zijn handmatig lastiger te bestrijden.
Een gemakkelijkere, veiligere en betrouwbaardere manier om dit soort schade te voorkomen is het (laten) aanleggen van warmtekabels in de dakgoten. Deze zelfregulerende warmtekabels kunnen aangesloten worden op een regelkast die ervoor zorgt dat de kabels enkel verwarmen wanneer de buitentemperatuur onder de 5 graden komt. Hierdoor wordt onnodig energieverbruik voorkomen.

Zelfregulerende warmtekabels

Deze zelfregulerende warmtekabels zijn speciaal ontworpen om sneeuw- en ijsvorming in dakgoten te voorkomen. In sneeuw en ijs zal de kabel op vol vermogen functioneren en naarmate de temperatuur oploopt en de sneeuw en ijs smelten zal de kabel zijn warmteafgifte verlagen.
Heating Group International levert jaarlijks 6000 van deze tracing sets voor vorstbescherming van dak afvoeren. Onze experts denken graag mee over de beste oplossing voor elke specifieke situatie. Onze paneelbouwafdeling kan een regelkast op maat leveren met de gewenste functionaliteiten.