Kwaliteit en certificering Werken bij Heating Group Contact nl hu en de

Vorstbescherming voor koelinstallaties in datacenters

Vorstbescherming voor koelinstallaties in datacenters

Heat tracing voor datacenters, een belangrijke voorzorgsmaatregel! Nederland is de thuisbasis van een van de meest geavanceerde markten voor datacenteractiviteiten in Europa. Maar liefst een derde van alle datacenters van Europa is gevestigd rondom Amsterdam.
Al deze datacenters zijn afhankelijk van een goede koeling van de serverruimtes. Meestal zie je op deze datacenters dan ook grote koelinstallaties op de daken.

De Europese Unie heeft een wetgeving aangenomen voor het terugdringen van synthetische koudemiddelen in koelinstallaties. Datacenters maken door deze nieuwe wetgeving steeds meer gebruik van ‘natuurlijke koudemiddelen’ zoals water in deze koelinstallaties.

Wanneer er gekoeld wordt door middel van water in koelinstallaties op de daken van de datacenters is er een groot risico dat de leidingen bevriezen in de winter. Daken zijn immers vorstgevaarlijke zones. Het bevriezen van deze leidingen heeft ernstige gevolgen. Naast defecten aan de leidingen kunnen de serverruimtes niet meer gekoeld worden. Dit leidt uiteindelijk tot oververhitting van de servers. Uiteindelijk leidt dit tot het uitvallen van de servers met alle (maatschappelijke) gevolgen van dien.

Koelinstallaties op daken van datacenters zijn te beschermen tegen vorst door de leidingen en hun onderdelen te voorzien van verwarmingskabels. Deze heat tracing voor koelinstallaties van datacenters voorkomt vorstschade aan de leidingen en de waterschade die daar het gevolg van kan zijn.

Voor deze heat tracing gebruiken wij zelflimiterende kabels. Dit houdt in dat de kabels zichzelf reguleren: de kabel past zijn vermogen aan aan de temperatuur van de leiding. Voor een optimale energiebesparing ontwerpen we daarnaast een regelkast op maat. Deze zorgt er onder andere voor dat de verwarmingskabels pas gaan verwarmen wanneer de buitentemperatuur een vooraf ingestelde waarde bereikt (meestal 5 graden Celsius).

Inmiddels heeft Heating Group International al bij diverse datacenters de koelleidingen voorzien van tracing, zowel in Nederland, Duitsland en België. Onder andere Microsoft was een eindklant van ons. Bedrijven kiezen voor ons vanwege onze specialistische kennis, onze flexibiliteit en onze klantspecifieke aanpak waarbij we voor elk probleem de juiste oplossing leveren.