Bandelementen zijn ontworpen om vaste stoffen te verwarmen, maar werken ook efficiënt voor de verwarming van vloeistoffen en gassen. De vaste stoffen, vloeistoffen en gassen worden door middel van de warmtegeleiding van de hoog belaste elementen verwarmd en op temperatuur gehouden.
De mantels van de elektrische bandelementen kunnen bestaan uit verzinkt of gealuminiseerd plaatstaal, messing of roestvast staal. Elementen met een diameter boven de 500 mm dienen altijd uit twee of meerdere segmenten te bestaan.
Voor de elektrische aansluiting bestaan een groot aantal opties. Om bijvoorbeeld thermokoppels te plaatsen dan wel uitstekende delen te omvatten kunnen de elementen voorzien worden van gaten of uitsparingen.
Een variatie op bandelementen zijn neuselementen. Neuselementen zijn een specifieke toepassing en tevens variatie op buiselementen die enkel toegepast wordt op kleine buizen. De neuselementen zijn tevens in staat om onder een hogere belasting te opereren dan de bandelementen. Verder zijn er voor de neuselementen 3 aansluitrichtingen; axiaal, radiaal en tangentieel.
Bandelementen zijn cirkelvormige verwarmingselementen die zijn opgebouwd uit hoogwaardig weerstandsdraad dat elektrisch geïsoleerd wordt door een mica of keramische isolatie.
Er kan dus gekozen worden tussen of een mica isolatie of een keramische isolatie.
De opbouw van een mica bandelement gebeurt met een weerstandsdraad van een hoge kwaliteit, en omsluitende bescherming in roestvrij staal, die bestand is tegen voor hoge temperaturen.
De Mica bandelementen tolereren tijdelijke toptemperaturen van 340°C, hebben een gelijke warmteverspreiding en staan bekend als schokbestendig.
Bandelementen kunnen worden voorzien van ingebouwde thermokoppels en nippels voor de doorvoer van externe temperatuursensoren.
Het wordt aangeraden om voor een mica isolatie van de verwarmingsband te kiezen in situaties waarbij de werktemperatuur maximaal 340 graden is en de maximale belasting in W 4,5W/cm2 is.
Wanneer je keramisch geïsoleerde verwarmingsbanden en mica geïsoleerde bandelementen naast elkaar zet zijn er enkele verschillen te observeren. In vergelijking met een micaniet verwarmingsband is het aangeraden om een keramische verwarmingsband te kiezen op het moment dat de werktemperatuur tussen de 350°C en 900 °C ligt. Verder is de maximale belasting in W 9W/cm2. Verder zijn onze keramisch geïsoleerde bandelementen ten opzichte van ons aanbod aan mica geïsoleerde verwarmingsbanden in een breder assortiment beschikbaar qua diameter en hoogte. Zo zijn onze keramisch geïsoleerde verwarmingsbanden verkrijgbaar op diameters van 60-630 mm en in hoogtes variërend van 30-450 mm.
Een keramisch bandelement is tevens ook gemakkelijk te installeren en geeft een goede gelijkmatige temperatuur.
Bandelementen zijn toepasselijk voor diverse toepassingsgebieden. Industrieën waarbij elektrische bandelementen veelal toegepast worden zijn onder andere in de machinebouw, plastic industrie en de rubber verwerkende industrie.
Echter zijn de twee industrieën waarbij bandelementen het vaakste gebruikt worden nogsteeds de machinebouw (voor het opwarmen van kleine leidingstukken ) en in de kunststof- en rubber verwerkende industrie (extrusie- en spuitmachines). Daarnaast zijn bandelementen ook als vatverwarming toepasbaar.
Dus al in al bieden bandelementen een veelzijdige en efficiënte oplossing voor het verwarmen van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen in diverse industriële toepassingen.
Met verschillende mantelmaterialen en isolatietypen, zoals mica en keramiek, kunnen bandelementen worden aangepast aan specifieke warmtevereisten en omstandigheden. Mica geïsoleerde bandelementen zijn ideaal voor lagere temperaturen tot 340°C, terwijl keramisch geïsoleerde bandelementen hogere temperaturen tot 900°C aankunnen en breder beschikbaar zijn in maatvoering.
Neuselementen vormen naast de bandelementen een belangrijke variatie voor kleine buizen en kunnen onder hogere belastingen functioneren. Door de verschillende configuratiemogelijkheden, zoals ingebouwde thermokoppels en aanpassingen voor externe temperatuursensoren, zijn bandelementen geschikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder de machinebouw, de kunststof- en rubberindustrie, en als vatverwarming.
Deze veelzijdigheid maakt bandelementen tot een onmisbare component in industriële verwarmingsoplossingen.
Heating Group International B.V. © 2024
Heb je een vraag of advies nodig? Op onze klantenservicepagina vind je veelgestelde vragen en op de contactpagina staat alle informatie die je nodig hebt om contact met ons op te nemen.