Van Stek

Bundeling krachten Fa. L. van Stek en Heating Group International b.v.

Het verheugt ons u te kunnen informeren, dat Fa. L. van Stek met ingang van 1 juli 2019 de krachten heeft gebundeld met onze collega’s van Heating Group International b.v. uit Wijchen. Per deze datum heeft Heating Group International b.v. alle activiteiten van Fa. L. van Stek overgenomen op zowel het gebied van elektrische verwarming als op het gebied van de smeertechniek.

Door het samengaan van deze twee gespecialiseerde bedrijven ontstaat een aantal voordelen, onder andere op het gebied van de grootte van het leveringsprogramma en de bundeling van kennis en ervaring. Daarnaast is hiermee de continuïteit voor de relaties van Fa. L. van Stek voor de toekomst gewaarborgd.

Onderdeel van de overeenkomst is dat Jan-Hein van Stek, de huidige directeur-eigenaar van Fa. L. van Stek, per genoemde datum in dienst komt van Heating Group International b.v. en dus samen met de collega’s in Wijchen beschikbaar blijft voor alle huidige en toekomstige relaties.Geschiedenis van Fa.L. van Stek

Na, voor en tijdens de 2e wereldoorlog werkzaam te zijn geweest bij Scheepswerf Piet Smit te Rotterdam besloot Leen van Stek senior in 1945 dat het tijd was voor zich zelf te beginnen.

In 1946 werd Fa.L. VAN STEK officieel geregistreerd bij de kamer van Koophandel.

Uit 1945 bestaan de eerste contacten met de firma Manzel uit Buffalo New York USA, fabrikanten van smeerapparatuur.

De eerste opdrachten geleverd door Manzel dateren uit 1946 en door het ontbreken van Europese concurrentie als gevolg van de 2e wereldoorlog worden in de volgende jaren vele smeersystemen aan de Nederlandse industrie en apparatenbouw geleverd.

De Manzel productlijn, thans onderdeel van Graco maakt nog steeds deel uit van ons leveringsprogramma.In de jaren 50 van de vorige eeuw leverde de firma verwarmers en stookinstallaties gefabriceerd door Swinney in Morpeth aan zowat de gehele Nederlandse handelsvloot.

Ook de na de 2e wereldoorlog nieuw te bouwen tankervloot van een grote olie maatschappij was voorzien van dergelijke brander installaties.Vanaf de jaren 70 leverde de firma van Stek onder leiding van Leen van Stek junior welke dan inmiddels het roer van zijn vader had overgenomen elektrische gestookte voor- raad en doorstroom boilers voor vele flatgebouwen, waaronder vele zogenoemde ERA flats welke in die jaren als padden-stoelen uit de grond kwamen geschoten.

Ook instituten, zoals het Rotterdamse schippers internaat en een bekend hotel op de Dam in Amsterdam werden voorzien van deze energie vriendelijke en schone warm water installaties waarmee niet alleen een milieu vriendelijk alternatief voor de olie- stook installaties was gevonden maar ook de overstap van scheeps- naar utiliteitsbouw was gemaakt. Ook in de jaren 70 ontstaan naar aanleiding van een aanvraag van een grote oliemaatschappij de eerste contacten met de firma Eltron uit Engeland.

Deze fabrikant is instaat om aan de eisen van de oliemaatschappij te voldoen en samen met FA.L.VAN STEK worden de eerste elektrische proces verwarmers ontwikkeld en geleverd.

Vele van de Nederlandse maar even zoveel buitenlandse raffinaderijen worden uitgerust met Explosieveilige proces verwarming.In de jaren 90 treedt de 3e generatie toe tot het bedrijf en komt de nadruk meer en meer te liggen op grote industriële projecten zoals een serie ovens compleet met controle systemen voor zowel de temperatuur als de toegevoegde gassen voor DAF in Eindhoven.Ook de verwarmingssystemen worden steeds groter met steeds meer nadruk op de veiligheid en kwaliteit waaronder toenemende Europese regelgeving zoals CE, ATEX en PED.

Eisen waaraan alle door FA.L.VAN STEK geleverde producten kunnen voldoen.complete smeersystemen welke als een van de weinige op de markt voldoen aan ATEX en API vormen weer een steeds groter onderdeel van de omzet.

Deze systemen worden geheel volgens specificatie opgebouwd voorzien van alarm functies, directe of indirecte aandrijving en verwarming.Na eerst gevestigd te zijn geweest in Rotterdam en Hellevoetsluis is vanaf 2003 is het bedrijf gevestigd in Elspeet en beschik behalve over kantoorruimte over 200 m2 aan (verwarmde) opslag en werkplaats op voldoende eigen terrein.2e van links wijlen L van Stek Snr oprichter van Fa.L. VAN STEK, links van hem zijn vader, rechts van hem zijn opvolger wijlen L van Stek jnr met op schoot huidige eigenaar JH van Stek (foto 1963)