Van Stek

Geschiedenis van Fa. L. van Stek

Voor en tijdens de 2e wereldoorlog was Leen van Stek senior werkzaam bij Scheepswerf Piet Smit te Rotterdam. In 1945 besloot hij dat het tijd was om voor zichzelf te beginnen. In 1946 werd Fa.L. VAN STEK officieel geregistreerd bij de kamer van Koophandel.

Oude modeltekening van Manzel, leverancier van Van Stek.

De Manzel productlijn

Uit 1945 bestaan de eerste contacten met de firma Manzel uit Buffalo New York USA, fabrikanten van smeerapparatuur.De eerste opdrachten geleverd door Manzel dateren uit 1946. Europese concurrentie ontbrak als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.  Hierdoor werden in de volgende jaren vele smeersystemen aan de Nederlandse industrie en apparatenbouw geleverd. De Manzel productlijn is nu onderdeel van Graco. Deze maakt nog steeds deel uit van het leveringsprogramma van Van Stek.Stookinstallaties van Swinney

Stookinstallatie, geleverd door firma Van Stek en geproduceerd door Swinney.

In de jaren 50 van de vorige eeuw leverde de firma verwarmers en stookinstallaties aan zowat de gehele Nederlandse handelsvloot. Deze werden gefabriceerd door Swinney in Morpeth.

Ook de na de tweede wereldoorlog nieuw te bouwen tankervloot van een grote olie maatschappij was voorzien van dergelijke branderinstallaties.Elektrisch gestookte doorstroomboilers

Krantenartikel van het Internaat voor Schipperskinderen te Rotterdam aan wie van Stek doorstroomboilers leverde.

Vanaf de jaren 70 leverde de firma van Stek elektrische gestookte voorraad en doorstroom boilers voor vele flatgebouwen. Hieronder vielen ook vele zogenoemde ERA flats die in die jaren als paddenstoelen uit de grond schoten. Dit alles gebeurde onder leiding van Leen van Stek junior. Hij had  inmiddels het roer van zijn vader had overgenomen.

Ook instituten werden voorzien van deze energievriendelijke en schone warmwaterinstallaties. Hieronder vielen bijvoorbeeld het Rotterdamse schippersinternaat en een bekend hotel op de Dam in Amsterdam. Hiermee was niet alleen een milieuvriendelijk alternatief voor de oliestook- installaties gevonden maar ook de overstap van scheeps- naar utiliteitsbouw was gemaakt. Explosieveilige procesverwarming

Procesverwarming van firma Eltron, geleverd door firma Van Stek.

Ook in de jaren 70 ontstaan de eerste contacten met de firma Eltron uit Engeland. Dit gebeurt naar aanleiding van een aanvraag van een grote oliemaatschappij.

Deze fabrikant is in staat om aan de eisen van de oliemaatschappij te voldoen. Samen met FA. L. VAN STEK worden de eerste elektrische procesheaters ontwikkeld en geleverd.

Vele Nederlandse en buitenlandse raffinaderijen werden uitgerust met explosieveilige procesverwarming van Van Stek.In de jaren 90 treedt de derde generatie tot het bedrijf toe. De nadruk komt meer en meer te liggen op grote industriële projecten. Bijvoorbeeld een serie ovens compleet met controle systemen voor zowel de temperatuur als de toegevoegde gassen voor DAF in Eindhoven.Ook de verwarmingssystemen worden steeds groter met steeds meer nadruk op de veiligheid en kwaliteit waaronder toenemende Europese regelgeving zoals CE, ATEX en PED.

Eisen waaraan alle door FA. L. VAN STEK geleverde producten als een van de eerste op de markt konden voldoen.Complete smeersystemen

Complete smeersystemen geleverd door Van Stek.

In de jaren negentig vormen complete smeersystemen, welke als een van de weinige op de markt voldoen aan ATEX en API richtlijnen, weer een steeds groter onderdeel van de omzet.

Deze systemen worden geheel volgens specificatie opgebouwd voorzien van alarmfuncties, directe of indirecte aandrijving en verwarming.Na eerst gevestigd te zijn geweest in Rotterdam en Hellevoetsluis is vanaf 2003 is het bedrijf gevestigd in Elspeet en beschik behalve over kantoorruimte over 200 m2 aan (verwarmde) opslag en werkplaats op voldoende eigen terrein.Tweede van links wijlen L. van Stek sr oprichter van Fa. L. VAN STEK, links van hem zijn vader, rechts van hem zijn opvolger wijlen L. van Stek jr. met op schoot de derde generatie en laatste eigenaar voor de overdracht aan Heating Group International b.v., JH van Stek (foto 1963).De toevoeging van Van Stek aan Heating Group International heeft meerdere voordelen. Dhr. J.H. van Stek brengt een enorme historie en kennis van de markt en van de producten mee. Door het bredere productenpakket van Heating Group International kunnen de Van Stek klanten ruimer bediend worden. Daarnaast zien we een groot voordeel in het toevoegen van de activiteit smeersystemen. Binnen de huidige klantenkring van Heating Group International is daarvoor zeker ook afzet.