Kwaliteit en certificering Werken bij Heating Group Contact nl en de

Geschiedenis van Fa. L. van Stek

Voor en tijdens de 2e wereldoorlog was Leen van Stek sr. werkzaam bij Scheepswerf Piet Smit in Rotterdam. In 1945 begon hij voor zichzelf en richtte Fa. L. Van Stek op.

Oude modeltekening van Manzel, leverancier van Van Stek.

De Manzel productlijn

De eerste leverancier voor de nieuw opgericht firma, was Manzel uit Buffalo (NY) in de VS, een fabrikant van smeerapparatuur. De eerste levering vond plaats in 1946. Europese concurrentie ontbrak als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.  Hierdoor werden in de volgende jaren vele smeersystemen aan de Nederlandse industrie en apparatenbouw geleverd. De Manzel productlijn is nu onderdeel van Graco, waar Van Stek voor kleinere projecten nog steeds mee samenwerkt.Stookinstallaties van Swinney

Stookinstallatie, geleverd door firma Van Stek en geproduceerd door Swinney.

In de jaren 50 van de vorige eeuw leverde Van Stek stookinstallaties aan nagenoeg de hele Nederlandse handelsvloot. Deze werden gefabriceerd door Swinney in Morpeth (UK). Ook de tankervloot van Shell welke direct na de tweede wereldoorlog werd gebouwd, werd voorzien van deze brander installaties.Elektrisch gestookte doorstroomboilers

Krantenartikel van het Internaat voor Schipperskinderen te Rotterdam aan wie van Stek doorstroomboilers leverde.

Leen van Stek jr. nam in de jaren 70 jaar het roer over van zijn vader, en begon een andere markt aan te boren om zo niet alleen van de scheepsbouw afhankelijk te zijn.

Door het ontwikkelen van ook de utiliteitsbouw, werd bedrijf minder vatbaar voor conjunctuurschommelingen. Zo leverde Van Stek elektrische voorraad- en doorstroomboilers voor een groot aantal flatgebouwen, o.a. voor de zogenoemde ERA-flats die in die jaren als paddenstoelen uit de grond schoten, maar ook het Rotterdamse schippersinternaat en een bekend hotel op de Dam in Amsterdam werden voorzien van Van Stek installaties.Explosieveilige procesverwarming

Procesverwarming van firma Eltron, geleverd door firma Van Stek.

In diezelfde periode werden de eerste contacten gelegd met de firma Eltron uit Engeland, naar aanleiding van een aanvraag van een grote oliemaatschappij.

Eltron is in staat om aan de eisen van de oliemaatschappij te voldoen en zo worden met input van Van Stek en gebaseerd op klantvraag, de eerste elektrische procesheaters voor toepassing in een ATEX-zone ontwikkeld en geleverd.

Vanaf dat moment is Van Stek welhaast huisleverancier voor de meeste Nederlandse en daarnaast ook behoorlijk wat buitenlandse raffinaderijen.In de jaren 90 treedt de derde generatie tot het bedrijf toe. De nadruk komt steeds meer te liggen op grote industriële projecten. Bijvoorbeeld een serie ovens compleet met controlesystemen voor zowel de temperatuur als de toegevoegde gassen voor DAF in Eindhoven.Ook de verwarmingssystemen worden steeds groter met steeds meer nadruk op de veiligheid en kwaliteit waaronder toenemende Europese regelgeving zoals CE, ATEX en PED. Eisen waaraan alle door Van Stek geleverde producten als een van de eerste op de markt konden voldoen.Complete smeersystemen

Complete smeersystemen geleverd door Van Stek.

In de jaren negentig vormen complete smeersystemen, welke als bijna de enige op de markt voldoen aan zowel ATEX als API-richtlijnen, weer een steeds groter onderdeel van de omzet.

Deze systemen worden geheel volgens specificatie opgebouwd voorzien van alarmfuncties, directe of indirecte aandrijving en uiteraard elektrische verwarming.Na eerst gevestigd te zijn geweest in Rotterdam en Hellevoetsluis is vanaf 2003 is het bedrijf gevestigd in Elspeet en beschik behalve over kantoorruimte over 200 m2 aan (verwarmde) opslag en werkplaats op voldoende eigen terrein.Tweede van links wijlen L. van Stek sr., oprichter van Fa. L. VAN STEK, links van hem zijn vader, rechts van hem zijn opvolger wijlen L. van Stek jr. met op schoot de derde generatie en laatste eigenaar voor de overdracht aan Heating Group International b.v., JH van Stek (foto 1963).