Van Stek

Geschiedenis van Fa. L. van Stek

Na, voor en tijdens de 2e wereldoorlog werkzaam te zijn geweest bij Scheepswerf Piet Smit te Rotterdam besloot Leen van Stek senior in 1945 dat het tijd was voor zich zelf te beginnen. In 1946 werd Fa.L. VAN STEK officieel geregistreerd bij de kamer van Koophandel.

Uit 1945 bestaan de eerste contacten met de firma Manzel uit Buffalo New York USA, fabrikanten van smeerapparatuur.De eerste opdrachten geleverd door Manzel dateren uit 1946 en door het ontbreken van Europese concurrentie als gevolg van de tweede wereldoorlog werden in de volgende jaren vele smeersystemen aan de Nederlandse industrie en apparatenbouw geleverd. De Manzel productlijn, thans onderdeel van Graco maakt nog steeds deel uit van het leveringsprogramma van Van Stek.In de jaren 50 van de vorige eeuw leverde de firma verwarmers en stookinstallaties gefabriceerd door Swinney in Morpeth aan zowat de gehele Nederlandse handelsvloot.

Ook de na de tweede wereldoorlog nieuw te bouwen tankervloot van een grote olie maatschappij was voorzien van dergelijke brander installaties.Vanaf de jaren 70 leverde de firma van Stek onder leiding van Leen van Stek junior, welke dan inmiddels het roer van zijn vader had overgenomen, elektrische gestookte voorraad en doorstroom boilers voor vele flatgebouwen, waaronder vele zogenoemde ERA flats welke in die jaren als paddenstoelen uit de grond kwamen geschoten.

Ook instituten, zoals het Rotterdamse schippers internaat en een bekend hotel op de Dam in Amsterdam werden voorzien van deze energievriendelijke en schone warm water installaties waarmee niet alleen een milieu vriendelijk alternatief voor de olie- stook installaties was gevonden maar ook de overstap van scheeps- naar utiliteitsbouw was gemaakt. Ook in de jaren 70 ontstaan naar aanleiding van een aanvraag van een grote oliemaatschappij de eerste contacten met de firma Eltron uit Engeland.

Deze fabrikant is in staat om aan de eisen van de oliemaatschappij te voldoen en samen met FA. L. VAN STEK worden de eerste elektrische procesheaters ontwikkeld en geleverd.

Vele Nederlandse maar even zoveel buitenlandse raffinaderijen werden uitgerust met explosieveilige procesverwarming van Van Stek.In de jaren 90 treedt de derde generatie tot het bedrijf toe en komt de nadruk meer en meer te liggen op grote industriële projecten zoals een serie ovens compleet met controle systemen voor zowel de temperatuur als de toegevoegde gassen voor DAF in Eindhoven.Ook de verwarmingssystemen worden steeds groter met steeds meer nadruk op de veiligheid en kwaliteit waaronder toenemende Europese regelgeving zoals CE, ATEX en PED.

Eisen waaraan alle door FA. L. VAN STEK geleverde producten als een van de eerste op de markt konden voldoen.In de jaren negentig vormen complete smeersystemen, welke als een van de weinige op de markt voldoen aan ATEX en API richtlijnen, weer een steeds groter onderdeel van de omzet.

Deze systemen worden geheel volgens specificatie opgebouwd voorzien van alarmfuncties, directe of indirecte aandrijving en verwarming.Na eerst gevestigd te zijn geweest in Rotterdam en Hellevoetsluis is vanaf 2003 is het bedrijf gevestigd in Elspeet en beschik behalve over kantoorruimte over 200 m2 aan (verwarmde) opslag en werkplaats op voldoende eigen terrein.Tweede van links wijlen L. van Stek sr oprichter van Fa. L. VAN STEK, links van hem zijn vader, rechts van hem zijn opvolger wijlen L. van Stek jr. met op schoot de derde generatie en laatste eigenaar voor de overdracht aan Heating Group International b.v., JH van Stek (foto 1963).De toevoeging van Van Stek aan Heating Group International heeft meerdere voordelen. Dhr. J.H. van Stek brengt een enorme historie en kennis van de markt en van de producten mee. Door het bredere productenpakket van Heating Group International kunnen de Van Stek klanten ruimer bediend worden. Daarnaast zien we een groot voordeel in het toevoegen van de activiteit smeersystemen. Binnen de huidige klantenkring van Heating Group International is daarvoor zeker ook afzet.