Kwaliteit en certificering Werken bij Heating Group Contact nl

Het belang van doorstroomheaters | Industriële elektrificatie

Een doorstromer, ook bekend als een doorstroomverwarmer of elektrische doorstromer, is een apparaat dat wordt gebruikt voor het verwarmen van vloeistoffen, en vind zijn toepassing overwegend in industriële processen. Een compact toestel dat snel en makkelijk te installeren is, is de elektrische doorstromer. Dit toestel wordt vaak gekozen als alternatief voor een gas gestookte heater, en hij biedt heel wat interessante voordelen. Het valt onder procesverwarming en biedt efficiëntie en duurzaamheid zonder de noodzaak van een opslagtank. Hieronder gaan we dieper in op de werking van een doorstromer, de voordelen ervan, en op verschillende toepassingen waarin er gebruik gemaakt wordt van een doorstroomheater.

Werking van een elektrische doorstromer

Een doorstromer werkt op basis van een elektrisch verwarmingselement dat in een buis is geplaatst. De vloeistof stroomt door deze buis, waarbij het verwarmingselement wordt geactiveerd door elektriciteit. De opgewekte warmte wordt overgedragen aan de stromende vloeistof, zonder de noodzaak van een opslagtank. Een doorstroomverwarmer wordt vlakbij het tappunt geplaatst, hierdoor is er minder warmteverlies en kan je tot 30% op het mediumverbruik besparen. Dit resulteert in een efficiënte en onmiddellijke verwarmingsoplossing op het moment dat het nodig is.

In de elektrische doorstromer bevinden zich gepantserde elektrische weerstanden die in direct contact staan met de vloeistof die verwarmd dient te worden. Hierdoor ontstaat er een geforceerde convectie en hierdoor is het medium in staat om snel te verwarmen en dat maakt een elektrische doorstromer een ideale verwarmingsoplossing binnen procesverwarming.

Het aangesloten vermogen van de elektrische doorstromer bepaalt de hoeveelheid dat er van een medium in één keer verwarmd kan worden. Het is belangrijk om het volgende te onthouden: hoe hoger het vermogen, des te meer er verwarmd kan worden. Het is belangrijk dat de elektrische doorstromer correct is ontworpen voor het gebruik ervan, zodat de gewenste temperatuur kan worden gegarandeerd.

Voordelen van een elektrische doorstroomverwarmer

Elektrische doorstromers bieden diverse voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen.

  • Het ontbreken van een opslagtank minimaliseert warmteverlies, wat de efficiëntie verhoogt en de energiekosten verlaagt.
  • De doorstromers zijn duurzaam en milieuvriendelijk, vaak vervaardigd uit recyclebare materialen en hebben een lange levensduur.
  • Dankzij de specifieke eigenschappen van de doorstroomverwarmers, zijn de elektrische warmtewisselaars zeer compact in afmetingen en ondersteunen ze een zeer nauwkeurige regeling van de uittredetemperatuur.
  • Door hun compacte ontwerp nemen ze minder ruimte in beslag dan traditionele boilers, wat ze ideaal maakt voor diverse opstellingen.
  • In vergelijking met een boiler is een doorstromer een heel zuinig toestel. Met een doorstroomtoestel liggen je verbruikskosten dus vaak lager dan met een boiler.
  • Het aanschaffen van een doorstromer is in veel gevallen goedkoper dan het aanschaffen van een boiler.
  • Een elektrische doorstromer is makkelijker te installeren dan een doorstromer op gas aangezien enkel de elektrische voeding in dit geval voldoende is.

Aandachtspunten bij doorstroomheaters:

Ondanks het feit dat doorstroomheaters voornamelijk voordelen bieden zijn er ook een paar aandachtpunten alvorens de aankoop van een doorstroomheater die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Dit betreft het volgende; Bij het gebruiken van een doorstromer kan er niet gelijktijdig op twee plekken vloeistof gebruikt worden zonder dat er op een van de twee locaties het verandert van een warme naar een koude temperatuur.

Toepassingen van doorstromers

Elektrische doorstromers vinden hun toepassing in verschillende industriële sectoren, waaronder chemische processen en de productie van voedsel en dranken. Doorstroomheaters worden voornamelijk ingezet voor het verwarmen van vloeistoffen (olie) en gassen (lucht, stikstof, damp, etc.) echter dankzij een veelzijdig bouwconcept zijn er veel toepassingen mogelijk.

Een steeds meer voorkomende toepassing is een doorstroomheater in samenwerking met een warmtepomp. In het geval dat de warmtepomp zijn streeftemperatuur niet haalt, wordt de doorstroomheater bijgeschakeld. Ook kan men, in het geval er een storing is aan de warmtepomp de doorstroomheater inschakelen.

Kortom, elektrische doorstromers bieden een efficiënte, duurzame, en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing. Door het ontbreken van een opslagtank kunnen ze op diverse manieren worden toegepast, van grote complexen met vloerverwarming tot industriële processen waarbij vloeistoffen moeten worden verwarmd.

Conclusie

Samenvattend bieden elektrische doorstromers, tal van voordelen voor industriële processen en daarbuiten. Hun compacte ontwerp, directe verwarmingsmogelijkheden en efficiëntie maken ze tot de voorkeurskeuze boven traditionele doorstroomverwarmers.

Hun veelzijdigheid en eenvoudige installatie ze geschikt voor verschillende toepassingen, van industriële omgevingen tot residentieel gebruik, inclusief het verwarmen van vloeistoffen en gassen in chemische processen, evenals het verwarmen van zwembaden en spa's.

Elektrische doorstromers bieden de mogelijkheid om verwarmingssystemen te verbeteren met een betrouwbare, kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing. Als u overweegt om elektrische doorstromers in uw bedrijfsvoering te integreren, dan kun je voor meer informatie, advies, of een vrijblijvende offerte voor je project, hier contact opnemen met onze experts.